Winkelwagen

Vragen? Bel gerust 085 – 130 69 66

Bezorging binnen 2-4 werkdagen. Gratis vanaf €500 ex.

Onze klanten geven ons een 9,8 op Google.

Het verschil: Schep, schop, bats en spade

Wij van Scheppie.nl weten natuurlijk als geen ander het verschil tussen een schep, schop, bats of spade. Het is een van de belangrijkste gereedschappen voor een stratenmaker en andere infra / groen gerelateerde beroepen. Wat is nou wat? En wanneer gebruik ik dat? Je leest het hieronder!

Onder de categorie stratenmakersgereedschap vind je ‘scheppen en spades‘. Hier staan diverse schopstelen, schopbladen, complete schoppen en spades. Het grootste ‘grijze gebied’ zit hem in het verschil tussen een schep, schop of bats. Ze lijken erg veel op elkaar maar zijn vaak toch net wat anders!

Wat is het verschil tussen bats, schep, schop en spade?

Schep/schop

Het komt vaker voor dat je voor een stuk gereedschap meerdere namen hebt, zo ook nu. Een schep is hetzelfde als een schop. Het woord ‘schep’ is een vrij algemeen woord terwijl het woord ‘schop’ vaak gebruikt wordt door de professional. Met een schep/schop wordt vaak los materiaal verplaatst zoals zand of aarde. Zand dat in de kruiwagen moet, schep je met een… juist, schep (of schop)!

Ook zijn er verschillen te vinden als het gaat om een schep/schop. De betonschop heeft een rechte onderkant terwijl een zandschop vaak een ronde onderkant heeft. Met de betonschop kan je ook zand / cement scheppen of baan maken in je zandbed. De hoeken van het betonschopblad zijn ook verschillend, je hebt rechte hoeken en ronde hoeken. De betonschop met de ronde hoeken is speciaal gemaakt om zand uit een kruiwagen te scheppen.

Soorten scheppen & schoppen
  • Betonschop
  • Zandschop
  • Kabelschop
Bats

Een bats heeft een groter blad dan een schop. De onderkant is vaak rond waardoor je makkelijk met de bats in de grond kan graven en spitten. De steekbatsen zijn verkrijgbaar met of zonder opstapjes. De opstapjes zorgen ervoor dat je met je voet kracht kunt zetten om dieper in de grond komen. Scheppie.nl heeft meerdere batsen in het assortiment. Compleet met ronde / platte opstap of als los steekbatsblad. De losse schopstelen zijn ook in onze webshop te vinden!

Spade

Een spade wordt vaak gebruikt voor het spitten, het verpoten van bomen/planten en het graven van grote gaten. De spade kenmerkt zichzelf vaak met een lang spadeblad. En goede spade is een belangrijk stuk gereedschap voor de hovenier! Daarom verkopen wij alleen de beste spades! De spade wordt geleverd met houten steel, er is ook een optie voor kunststof steel! De fiberstelen zijn erg sterk en breken niet zomaar! Ideaal als er zwaar werk mee verricht wordt! Sommige spades zijn uitgerust met kleine opstapjes. Dit is ideaal als je in zware grond moet werken. Door met je voet op de opstap te gaan staan, gaat de spade nog makkelijker de grond in! 

Soorten Spade:

Een spade is meestal een duurder dan een schep of bats. Een spade van goede kwaliteit kan jarenlang mee gaan! Bespaar er niet op en doe jezelf een plezier! Goedkoop is immers duurkoop!

schep schop bats en spade

Wat zijn dulstanden van een schop of bats?

Er zijn ontzettend veel verschillende schopbladen op de markt. Een belangrijk kenmerk van een schopblad is de dulstand. De dulstand geeft de kromming van een schopblad aan. Hieronder staan de verschillende dulstanden uitgelegd.

Dulstand blad

In woorden

20 mm

Recht

35 mm

Half gebogen

55 mm

Gebogen

75 mm

Extra gebogen

De afmetingen in millimeters is de afstand van de dul (waar je de steel in het blad steekt) tot de grond wanneer het blad recht op de grond ligt.

Hoe groot is een schopblad?

Een ander belangrijk verschil is de afmeting van het schop- of batsblad. Over het algemeen is een batsblad groter dan een schep- of schopblad. In onderstaande tabel zijn de afmetingen netjes uitgewerkt.

Batsbladen

Grootte blad

Afmeting in mm

000

255 x210

00

265 x 220

0

275 x 230

1

285 x 240

2

300 x 250

Schep- en schopbladen

Grootte blad

Afmeting in mm

0

220 x 270

1

230 x 280

2

240 x 290

Conclusie

Nu je dit allemaal hebt gelezen is er best veel informatie op je afgekomen. Vandaar deze korte samenvatting over bovenstaande informatie.

Een schep en een schop zijn hetzelfde, alleen de benaming is anders. Met een schep/schop verplaats je zand uit bijvoorbeeld een kruiwagen.

Met een bats kan je spitten en graven in de grond.

Een spade wordt gebruikt bij het graven van grote gaten of sleuven en het verplanten van bomen en planten. De spade kenmerk zichzelf door het lange blad.

Wij leveren diverse schoppen en batsen van de merken Spear Jackson, Atlas en Ruhr-Brillant (Ideal spaten).

Een greep uit ons assortiment

Kabelspade draineerspade 13cm met opstap Fibersteel Atlas Diamant spade
Kabelspade / draineerspade 13cm met opstap Fibersteel | Atlas Diamant
Steekspade 16cm fibersteel Atlas diamant
Steekspade 16cm fibersteel | Atlas Diamant
RVS spade 17cm zwanenhals en essen steel Spear & Jackson
RVS spade 17cm zwanenhals en essen steel | Spear & Jackson
Sleuvenspade draineerspade 9cm smal essen steel De Wit spade
Sleuvenspade / draineerspade 9cm smal essen steel | De Wit
Steekbats GEBOGEN OPSTAP met schopsteel 110cm, extra gehard, gepolijst RUHR-BRILLANT 14 000
Steekbats GEBOGEN OPSTAP met schopsteel 110cm, extra gehard, gepolijst | RUHR-BRILLANT 1/4 000
Schop met steel Schep met steel
Steekbats RONDE OPSTAP met schopsteel 110cm, extra gehard, gepolijst | ATLAS DIAMANT 1/4 000
Betonschop met schopsteel 110cm, gehard, rood gelakt ATLAS DIAMANT 1 2 0
Betonschop / Zandschop met schopsteel 110cm, gehard, rood gelakt | ATLAS DIAMANT 1/2 0
Steekbats met schopsteel 110cm, extra gehard, gepolijst ATLAS DIAMANT 14 000 steekschep
Steekbats met schopsteel 110cm, extra gehard, gepolijst | ATLAS DIAMANT 1/4 000
Gratis verzending.

Voor bestellingen + €500 ex.

Niet goed, geld terug.

30 dagen garantie

Professioneel materieel.

Gekozen door professionals

Scherpe prijzen.

Dagelijkse prijs monitoring